08-33 50 11 eller djurvard@anivet.se

Mån: 08-20 Tis-ons: 08-17 Tor: 08-20 Fre: 08-12 Lör–sön: Stängt - Lunchstängt 12-13

Katt

Den kattvänliga kliniken

Katten som patient

Katten är ett djur med vissa speciella egenskaper som gör veterinärbesöket till en extra utmaning. De är utpräglade vanedjur och får de välja själva håller de sig till sina rutiner och inom sitt revir. De är mycket känsliga varelser med starkt utvecklad syn, luktsinne och hörsel. De flesta katter föredrar att vara för sig själva i en lugn och tyst miljö och blir lätt stressade i nya situationer och miljöer. Det är därför av största vikt att katter behandlas lugnt, mjukt och med respekt när de är hos veterinären.

Vad är en Kattvänlig Klinik?

International Society for Feline Medicine (ISFM) är den veterinärmedicinska delen av International Cat Care, en välgörenhetsorganisation som ägnar sig åt att förbättra hälsan för katter världen över.
ISFM har startat initiativet ”Cat Friendly Clinic” där de utarbetat en certifiering som står för att kliniker och djursjukhus har nått en hög nivå av kattens vård i det avseende att de förstår kattens speciella behov och arbetar utifrån dessa för att göra veterinärbesöket till en katt-vänligare upplevelse. Det innebär att den certifierade kliniken förstår hur man bemöter och hanterar katter på ett mjukt och fint sätt samt har god kunskap av hur man på ett optimalt sätt anpassar klinikens utrustning och lokaler efter katternas behov och förutsättningar. Detta involverar bemötandet från all personal på kliniken, allt från djurvårdare till veterinär, samt utformningen av alltifrån väntrummet till undersökningsrummen, stallavdelningen och operationsavdelningen.

Tre nivåer av certifiering – tre nivåer av kvalificerad kattvård.

Det finns idag tre nivåer av certifiering – brons, silver och guld. Vilken certifiering som uppnås av kliniken bestäms av hur stor den är, var den ligger, mängden personal och utrustningen den har tillgänglig. Desto större klinik eller djursjukhus, desto högre nivå är möjlig att uppnå. Mer information samt en detaljerad beskrivning av kraven kan hittas på www.catfriendlyclinic.org.

Vi på Anivet jobbar för fullt för att erhålla Brons-Certifikat på att vi bedriver kvalificerad kattvård.  

Att ta din katt till veterinären

Transportburen

Använd en transportbur till din katt som är stadig och lätt att rengöra. De burar med öppning i taket är bra då katten enkelt kan lyftas ur, alternativt en bur där överdelen lätt kan monteras av.
Välkända dofter gör din katt mindre stressad. Ha buren framme i hemmet och uppmuntra att katten använder den som sovplats, leker eller äter i buren, så att det inte enbart tas fram när det är dags att åka till veterinären. Bädda buren med filtar som luktar hemma och ta med en extra till kliniken att bädda om med utifall att katten kissar eller bajsar under resan. Spraya gärna buren med Feliway 30 minuter innan katten sätts in i den.
Använd gärna transportbur även om katten är van vid att gå i koppel hemma, då buren blir som en trygg och välkänd zon för katten när den är på kliniken.

Under resan

Täck buren med en filt eller handduk under resan och när ni tar med den in på kliniken, det gör att katten känner sig tryggare. Se till att buren säkras fast och står stadigt om ni åker bil. Bär buren med försiktighet, undvik att svinga den fram och tillbaka eller stöta emot saker. Håll den med öppningen bakåt så att katten inte känner att den ”tvingas fram” mot okända djur och människor vilket kan vara stressande.

I väntrummet

Många kliniker och djursjukhus har separata avdelningar i väntrummen där enbart katter får vara. Sök gärna upp dessa så att din katt hålls i en så lugn miljö som möjligt. Även om katten är van vid hundar från sin hemmiljö är det inte samma sak att träffa främmande hundar i en så speciell situation som hos veterinären, så låt inte andra djur närma sig för att hälsa. Detta är viktigt även med tanke på smittskydd. Ta inte ut katten utan låt den sitta kvar i buren, även om den är stressad. Oftast blir de ännu räddare utanför buren där de känner sig mer utsatta.
Ställ gärna buren på en bänk eller stol, alternativt ha buren i knät, då katter känner sig bekvämare på lite höjd. Hos oss finns en fåtölj och ”kattparkering” inne i foderrummet som är direkt till vänster när ni kommer innanför dörren till djurkliniken. Här är katterna utom synhåll från hundar och kan vänta i lugn och ro.

Inne hos veterinären

Ställ gärna buren på undersökningsbordet och öppna luckan så att katten själv får välja om den vill gå ut och undersöka rummet eller stanna i sin bur. Vissa katter blir uppe i varv och svåra att få tag på när de är stressad, låt i sa fall katten vara kvar i buren med dörren stängd. Oftast tar det några minuter innan veterinären kommer vilket ger katten en stund att känna in och vänja sig vid den nya miljön. Dra inte ut katten ur buren utan försök att i den mån det går lyfta på locket eller låta katten gå ut själv. Ibland kan man behöva hälla ut katten men det är bäst att undvika i den mån det går. Låt gärna katten sitta på sin filt på undersökningsrummet. Är din katt rädd/stressad/arg säg det gärna till personalen som då kan anpassa hanteringen efter detta.

Efter besöket

Ställ gärna ut katten i bilen eller fråga om det finns möjlighet att lämna den kvar på undersökningsrummet medan du betalar så den slipper vara i väntrummet med anda djur. Ställ gärna buren på katthyllan bredvid receptionen.

Att träffa kattkompisarna igen

Har ni flera katter hemma kan det ibland bli lite spänt när den som varit hos veterinären kan luktar och bete sig annorlunda mot vad den brukar, tex om den opererats eller fått lugnande medel. Även katter som vanligtvis kommer bra överens och är bästa vänner kan vända sig mot varandra. Låt gärna katterna hälsa och bekanta sig med varandra genom burgallret först och var med hela tiden. Verkar någon spänd eller arg så låt gärna katten som varit hos veterinären vara själv i ett rum tills den slappnat av och är mer som vanligt igen. Håll katten sällskap och stryk den lugnt. Låt den bestämma själv hur nära kontakt den vill ha och låt den komma till dig i sin egen takt. Klappa gärna vardera katterna omväxlande så att deras dofter blandas. Ibland kan det vara svårt att sammanföra katterna igen, kontakta oss för mer råd om hur man kan hantera detta ifall problemen håller i sig. Tvätta bäddar och filtar som varit med hos veterinären och luktar främmande.

Att medicinera din katt med tabletter

Att ge din katt tabletter kan vara stressigt och besvärligt. Få katter är samarbetsvilliga när det kommer till detta men det är mycket viktigt att din katts behandling fullföljs. Hör av dig till din klinik om du behöver hjälp! Vi vet hur svårt det kan vara och kan komma med tips och råd som underlättar.

Titta gärna på den här videon från iSFM som visar olika sätt att ge din katt tabletter:

Kan tabletten ges utblandad i eller tillsammans med mat?

Vissa tabletter är smaksatta och äts självmant upp av din katt. Andra kan gömmas hela i en liten mängd av kattens favoritmat, tex en smörklick, en liten bit ost, fisk eller kött. Andra tabletter kan krossas och blandas ut med favoritmaten vilket gör dem mycket lättare att ge. Dessa kan även blandas med vatten och puréliknande kattmat, tex Hill’s a/d eller Royal Canins Recovery och ges direkt i munnen med hjälp av en spruta. Det är tyvärr inte alla tabletter som får krossas eller ges tillsammans med mat, så fråga alltid din veterinär vad som gäller just din katts medicin.

Hur man ger en katt tabletter

Hantera alltid din katt mjukt och lugnt. Att ha hjälp av någon annan som håller katten kan underlätta i stor grad. Är du själv kan det vara ett bra alternativ att vira in katten i en handduk för att hålla den stilla och undvika att du blir riven.

Gör så här:
– Håll kattens huvud uppifrån med tummen och pekfingret på vardera siden av överkäken. Att hålla den med ett fast grepp på detta sätt skadar inte katten men ger dig kontroll över dess huvud.
– Håll tabletten mellan andra handens tumme och pekfinger.
– Luta kattens huvud bakåt så att nosen pekar uppåt.
– Öppna munnen med hjälp av långfingret som placeras på de små framtänderna i underkäken och dras nedåt.
– Lägg tabletten så lång bak i munnen som det går och släpp underkäken. Detta gör oftast att katten får en sväljreflex och sväljer tabletten. Man kan också ge katten lite vatten i mungipan som gör att den sväljer.

Det finns tablettgivare som hjälper till att hålla fast tabletten och gör att man slipper stoppa ned fingrarna i kattens mun. Vissa tycker det blir lättare med tablettgivare, andra tycker det blir svårare. Se vad som fungerar bäst för just dig och din katt!

Tips och råd

Tips för att få din katt att dricka mer

Det är viktigt för katter att få i sig tillräckligt med vatten. De behöver få friskt vatten påfyllt flera gånger per dag. Ibland dricker de inte tillräckligt ändå och kan bli lite uttorkade. Särskilt viktigt är det att de får i sig tillräckligt med vatten är om de har problem med kristaller i urinen eller njursjukdom.

Olika sätt att främja kattens vattenintag följer nedan:

– Ha skålar eller vattenglas med färskt vatten utplacerade på flera ställen i kattens miljö
– Ställ ut vattenglas med färskt vatten på nya platser varje dag
– Öppna kranen och låt katten dricka om den tycker om det
– Prova om katten gillar att dricka ur dricksfontäner som finns att köpa i välsorterade djuraffärer
– Ha inte vatten bredvid kattens mat, de tycker ej om att dricka bredvid sin föda
– Ge katten enbart blötmat vilken innehåller större mängd vatten än torrfoder
– Smaksätt vattnet med en liten mängd tonfiskspad, keso eller hemmagjord buljong utan salt

Att vänja din katt vid ett nytt foder

Anledningarna till att behöva byta foder till din katt kan vara många, till exempel för att lindra vissa sjukdomsförlopp, viktminskning eller för att locka en katt med dålig aptit katt att äta. Det kan också vara så att man byter foder för att specialanpassa näringsintaget efter kattens livsstadie och behov, som när man ger ett foder med lägre energi till en kastrerad innekatt eller ett seniorfoder med högre energi till en äldre katt. Vissa katter kan ha starka preferenser för en viss typ av mat, men om man följer vissa steg kan det underlätta invänjningen till ett nytt foder. Gör en succesiv övergång under 4-7 dagar eller längre om katten är extra kräsen. Prova gärna att värma blötmaten så den är lite ljummen för att få den mer smaklig.

Öronrengöring

Ofta har katter liten vaxproduktion och få problem med infektioner i öronen, men ibland kan veterinären rekommendera att man rengör öronen på sin katt. Kattens hörselgång är L-formad och delas upp i en vertikal och en horisontell del, längst in sitter trumhinnan. Det är svårt att nå ned i hörselgången och därför använder man rengöringsmedel som sköljer ur och löser upp sekret och vax.

Gör så här:
Håll din katt mjukt men fast. Att ha en person som hjälper till underlättar. Är du själv kan du prova att linda in katten i en handduk.
– Fyll upp hörselgången med rengöringsmedel
– Massera kring öronbasen ca 1 minut, gärna så att det kluckar
– Torka ur överblivet rengöringsmedel med bomullstussar. Använd aldrig tops i öronen!
– Upprepa 1-2ggr

Efter att ha rengjort öronen bör man vänta minst 15 min innan man applicerar annan typ av droppar.

Applicering av spot-on preparat

Många lopp- och fästingmedel finns idag som spot-on preparat, vilket i stor grad underlättar användningen hos katt. När du behandlar läs instruktionerna på förpackningen noga. Det är viktigt att så mycket som möjligt av preparatet kommer ned till huden och så lite som möjligt hamnar i pälsen. Applicera preparatet i nacken där katten inte kommer åt att slicka. Har ni flera katter som tvättar varandra håll dem ifrån varandra tills preparatet har torkat in. Undvik att beröra det behandlade området tills dess att pälsen är helt torr.
Obs! Använd ALDRIG fästing- eller loppmedel för hund till katt, vissa innehåller permetrin som är livsfarligt för katter!